Tork 50 jaar

De geschiedenis van Tork – Een geschiedenis van innovaties waar we trots op zijn

Sinds Tork in 1968 werd opgericht zijn we koploper op het gebied van innovaties. Tegenwoordig bieden we systemen zoals Tork hulsloze badkamertissue waarmee verpakkingsafval met 98% wordt verminderd, en Tork Xpressnap® waarmee servetgebruik met minstens 25% omlaag gaat. We bieden op vele markten ook technisch hoogwaardige oplossingen zoals Tork EasyCube®, de beste data-gestuurde schoonmaakoplossing ter wereld. We ondersteunen onze partners zelfs bij het recyclen en hergebruiken via het gesloten kringloop recycling initiatief genaamd Tork PaperCircle®.

Van wereldwijde leider tot marktvormer

Als gevestigd wereldwijd merk blijven we ons aanbod versterken met unieke innovaties en door onze bijdrage aan een duurzame maatschappij te verbeteren. Hieronder vindt u een aantal lanceringen en activiteiten uit onze geschiedenis.
 
From global.png 
 
2018
In 2018 vierden we ons 50-jarige jubileum! Samen met onze klanten zijn we uitgegroeid tot wereldleider op het gebied van professionele hygiëne. Nu zijn we er klaar voor om de toekomst van professionele hygiëne vorm te geven!
 
2017
Introductie van Tork PeakServe®. Dit is in de afgelopen decennia de eerste grote innovatie op het gebied van handdroging en biedt een betere doorstroom van de sanitaire ruimte bij drukbezochte locaties. 
 
 
Introductie van Tork PaperCircle®. ’s Werelds eerste recyclingservice voor gebruikte papieren handdoeken.
 
 
2014
Introductie van Tork EasyCube®. Dankzij verbonden dispensers weten schoonmakers en facilitair managers wat er nodig is, wanneer en waar - het veranderen van de logica van schoonmaken.
 
 
2010
Introductie van de Tork Performance dispenserlijn. De eerste dispenserlijn voor papieren reinigingsdoeken, waarmee medewerkers hun winkelvloer professioneel en georganiseerd kunnen onderhouden.
 
2009
Start van Tork Easy Handling®. Het ergonomische verpakkingssysteem zorgt voor eenvoudig openen, vervoeren en weggooien en stelt nieuwe normen voor de branche.
 
2000.png 
 

Een wereldwijd aanbod voor elk segment

Wij leggen de lat hoger voor onze dispensers door nieuwe functionaliteiten toe te voegen, en we blijven groeien binnen wereldwijde markten. Dit is het decennium waarin we echt een wereldwijde leider worden.
 
2007
Introductie van de Tork Performance dispenserlijn. De eerste dispenserlijn voor papieren reinigingsdoeken, waarmee medewerkers hun winkelvloer professioneel en georganiseerd kunnen onderhouden.
 
2003
Introductie van het Tork Xpressnap® systeem in Noord-Amerika. Dit verandert de regels voor traditionele dispenserservetten, omdat het 25% minder verbruik oplevert.
 
2002
Introductie van QuickDry. Dankzij de TAD-techniek (Through Air-Dried) kunnen klanten hun handen nu nog sneller drogen met een zachter product. 
 
1990.png 

Een toonaangevend merk opbouwen

We bouwen voort aan onze toonaangevende status door ons aanbod uit te breiden en innovaties toe te voegen die nieuwe standaarden bepalen op het gebied van professionele hygiëne.
 
1995
Mölnlycke neemt PWA over en hierbij horen vier merken: Apura, Hotel Exclusive, MAP en Amandi. Er wordt besloten om Tork naar voren te schuiven als het voornaamste professionele hygiënemerk.
 
1993
Introductie van de metalen dispenserlijn om te voldoen aan de behoeften van de meest veeleisende omgevingen.
 
1992
Tork is een van de eerste tissuefabrikanten die de levenscyclusanalyse toepast in het R&D-proces.
 
1995
Introductie van de dispenserlijn Box 90, ontworpen door de beroemde auto-ontwerper Giorgetto Giugiaro.
 
1980.png 

Systemen die het verschil maken.

Met nieuwe oplossingen betreden we nieuwe gebieden en nieuwe markten over de hele wereld. 
 
1987
Met nieuwe oplossingen betreden we nieuwe gebieden en nieuwe markten over de hele wereld. 
 
1986
Mölnlycke koopt de fabriek van Edet Bruk en begint voor het eerst binnen de professionele hygiënebranche met het gebruik van gerecycled papier voor wegwerpproducten.
 
1980
Tork betreedt de Amerikaanse markt en de Zweedse boxer Ingemar ‘Ingo’ Johansson is deel van een campagne om meer bewustzijn te creëren voor het merk.
 
De jaren 80
Introductie van de dispenserlijn Box 80. Een volledig assortiment van dispensers in verschillende kleuren is een primeur binnen de markt. De dispenser is gemaakt van transparant plastic, zodat klanten hem eenvoudig kunnen bijvullen wanneer dat nodig is.
 
1979
Tork introduceert een volledig zeepsysteem voor sanitaire ruimtes: de S-Box dispenser en een scala aan zeepproducten voor uiteenlopende wensen, zoals ‘extra mild’, ‘sterk’ en ‘hair & body’.
 
1970.png 
 

Een geschiedenis van innovaties

Het verhaal van het merk Tork begint in 1968 met het ontwerp van de ‘All-Tork-doek’. ‘Torka’ betekent ‘drogen’ of ‘afnemen’ in het Zweeds. 
 
1975
De SCA-groep koopt Mölnlycke, maar behoudt de naam van Mölnlycke en begint samen te werken op het gebied van productietechnieken, R&D en vezelwinning.
 
1973
Introductie van de M-Box dispenser op basis van het hulsloze centerfeed-systeem. Tientallen jaren lang zal dit een van de meest gebruikte dispensers zijn in professionele hygiëne.
 
1968
De All-Tork-doek wordt geïntroduceerd als de eerste werkdoek voor eenmalig gebruik, bedoeld ter vervanging van lompen. Dit is het begin van onze reis vol innovaties die keer op keer nieuwe standaarden zullen bepalen in de markt van professionele hygiëne.