Sportcentrum IKSU

Klachten zijn verleden tijd met behulp van intelligente sanitaire ruimten

Wanneer je sporttrainingen van de hoogste kwaliteit aanbiedt aan een miljoen bezoekers per jaar, telt ieder detail. De IKSU sportfaciliteit in Umeå telt 22.000 vierkante meter en biedt alles van fitnesszalen en zwembaden tot klimmuren en velden voor indoor beach volleybal. Dat betekent ook dat er vele sanitaire ruimten zijn. Daarom heeft dit grootste sportcomplex van Scandinavië ervoor gekozen om de sanitaire ruimten intelligent te maken, waardoor er is afgerekend met klachten en een geheel nieuwe structuur voor schoonmaken is aangenomen.

Facility_management.jpg"We analyseren voortdurend feedback van klanten, en merkten op dat de schoonmaak regelmatig naar boven kwam als probleem. Van tijd tot tijd was het lastig om schoonmaakkwaliteit te garanderen en zeep en papier op tijd bij te vullen, met name 's avonds wanneer er veel bezoekers zijn," aldus Bo Andersson, beheerder en hoofd van faciliteitsbeheer bij IKSU.


Connected_cleaning.jpg

Vanwege de omvang van de faciliteiten leverde IKSU's partner Norrlands Miljövård (NMV) tot 64 uur schoonmaakwerkzaamheden per dag. Maar het faciliteitsbeheer van NMV en IKSU sloegen de handen ineen om de kwaliteit nog verder te verbeteren en besloten om iets nieuws te proberen. Ze voerden Tork EasyCube™ in, een digitale service waarmee 300 dispensers verspreid over de faciliteit met elkaar in verbinding staan. Deze service biedt realtime informatie over de behoefte aan reiniging en bijvullen.


Cleaning_washroom.jpg

Tork EasyCube™ heeft nieuwe inzichten opgeleverd over hoe bezoekers de faciliteiten nu eigenlijk gebruiken, waardoor de schoonmaakploeg zich kan richten op de gebieden die het meest worden gebruikt. "Voorheen leidde slechts een van de vier dispensercontroles daadwerkelijk tot bijvullen. De routine werd alsmaar herhaald, je moest altijd alles controleren," zegt André Söderberg, schoonmaker van NMV bij IKSU.


Cleaning_schedules.jpg

Bij IKSU zijn de intensieve avonddiensten veranderd van statische roosters naar schoonmaak op basis van waar het nodig is. Doordat er geen tijd wordt verspild is het ook makkelijker om taken op tijd af te krijgen, zodat de faciliteiten in goede staat kunnen worden overgedragen aan de volgende ploeg.


Facility_maintenance.jpg


"Bij een grote faciliteit zoals IKSU moet je soms wel tien minuten lopen om een sanitaire ruimte te controleren. Tijdens een gemiddelde dienst lopen we ongeveer 10.000 stappen. Tork EasyCube™ zorgt ervoor dat elk van deze stappen telt," aldus Malin Sjöberg, serviceleider van NMV bij IKSU.


Increased_staff_motivation.jpg

Tork EasyCube™ heeft gezorgd voor een hogere motivatie bij medewerkers. Taken die vroeger repetitief en saai waren, voelen zinvol nu je ze in realtime kunt aanpassen op precies dat wat nodig is. Dit betekent dat het schoonmaakpersoneel minder gestrest is en effectiever te werk gaat.

Meaningful_cleaning.jpg

"Nu het systeem wordt gebruikt is het moeilijk om het werk zonder voor te stellen. Het maakt het werk veel zinvoller en leuker. Ik heb de energie om meer te doen wanneer ik weet dat alles wat ik doe ertoe doet," aldus André Söderberg.


Eliminating_washroom_complaints.jpg

Er is volledig afgerekend met klachten over lege dispensers, en tegenwoordig zijn de klanten zeer tevreden met de schoonmaak bij IKSU. Door de inzichten van het systeem heeft het managementteam nieuwe beslissingen kunnen nemen die van langdurige invloed zijn op de bedrijfsvoering van IKSU.


IKSU_gym_washroom.jpg

"Ik heb onderschat hoeveel er mogelijk is met dit systeem. Voorheen overwoog ons managementteam om nieuwe kleedkamers te bouwen om het probleem van de schoonmaakkwaliteit op te lossen, wat miljoenen zou hebben gekost," zegt Bo Andersson.


Lees meer over Tork EasyCube™

Voorheen leidde slechts een van de vier dispensercontroles daadwerkelijk tot bijvullen. De routine was herhaaldelijk, je moest altijd alles controleren. Nu weet ik precies wat er nodig is door op de tablet aan mijn schoonmaakkarretje te kijken.

André Söderberg

Schoonmaker van Norrlands Miljövård bij IKSU