CleanCare_800x500.jpg 

Veilige afhaal en bezorging - vijf tips van een expert

2021-05-11
 
 
De populariteit van afhaal en bezorging is de afgelopen jaren toegenomen en heeft restaurants genoodzaakt mee te bewegen met de nieuwe verwachtingen van gasten. Tork, een merk van Essity, heeft handige informatie verzameld om afhaal- en bezorgservices van restaurants een impuls te geven. Samen met vijf tips van branchedeskundige Sonja van der Linden, lanceert Tork een nieuwe informatiepagina op hun website gericht op het bijdragen aan het succes van afhaal- en bezorgconcepten van restaurants. 
 
Quick-service restaurants (QSR), die al meer zijn ingericht op afhaal en bezorging, hebben hier tijdens de pandemie hun voordeel mee kunnen doen. Daarentegen bevinden full-service restaurants (FSR), die zich richten op eetervaringen op locatie bij restaurants, zich in een kwetsbare positie. Volgens McKinsey zullen tussen 35-55% van de consumenten in Europa meer gebruik gaan maken van bezorging in de toekomst.1 “De toegenomen vraag naar afhaal en bezorging biedt een kans voor restaurants. Het QSR- segment heeft als voordeel dat zij zulke services al jaren bieden. Maar het is tijd dat de hele branche deze kans grijpt en zich aanpast naar het veranderende consumentengedrag”, aldus Sonja van der Linden, Regionaal Marketing Manager Segment HoReCa bij Essity en branchedeskundige.
 
Sonja’s vijf tips voor veilige afhaal en bezorging:
 
Onderzoeksresultaten tonen aan dat 60% van de gasten verwacht in de toekomst hogere eisen te zullen stellen aan de hygiënenormen van restaurants.2 Gezien het feit dat deze verwachtingen van gasten hoger zullen zijn dan ooit, is het van cruciaal belang voor restaurants om een hygiënische ervaring te garanderen en hierover helder te communiceren naar gasten. Om zowel QSR’s als FSR’s te helpen, heeft branchedeskundige Sonja van der Linden vijf tips op een rij gezet om veilige afhaal en bezorging te verzekeren.
 
  1. Inrichten met het oog op veiligheid. Plaats handdesinfectiestations waar de gasten in- en uitlopen. Creëer aparte zones voor bestellen en afhalen om afstand tussen de gasten te waarborgen. Controleer aan het begin van elke dienst of de handwasvoorzieningen in de keuken volledig gevuld zijn met zeep en papieren handdoeken.
  2. Denk na over verpakkingen en hygiënische producten. Stel een procedure op voor goede handhygiëne en minimaliseer het risico op kruisbesmetting. Het aanbrengen van een verzegeling op de verpakking is een eenvoudige manier om gasten te laten zien dat het eten niet is aangeraakt sinds het de keuken heeft verlaten. Het is ook mogelijk om individueel verpakte servetten bij te voegen, om te zorgen dat klanten servetten ontvangen die hygiënisch en onaangeraakt zijn.
  3. Communiceer je inspanningen. Wees transparant met klanten over de inspanningen die ervoor zorgen dat het eten veilig van de keuken naar hun eettafel wordt vervoerd. Een overweging kan zelfs zijn om bij bestellingen een briefje mee te sturen waarin je laat weten welke maatregelen er zijn getroffen en ze te bedanken voor hun steun. Zo blijf je ook bouwen aan het klantcontact.
  4. Zorg ervoor dat de bezorgers een hygiënische werkwijze hebben. Als er wordt samengewerkt met een derde partij voor de bezorging, bekijk dan hun beleid inzake voedselveiligheid. Als restaurants het bezorgen in eigen beheer hebben is het belangrijk dat ze voldoende kennis hebben van voedselveiligheid en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het meegeven van een toolkit met gezichtsmaskers, handdesinfectiemiddelen, papieren handdoeken of servetten kan nuttig zijn.
  5. Denk verder dan de traditionele keukenomgeving. Tijdens de lockdown gebruikte 53% van de restauranthouders een zogeheten ‘dark kitchen’ - een restaurant zonder fysieke locatie - voor bestellingen3 en 52% van consumenten wereldwijd vinden het prettig te bestellen bij een bezorgrestaurant zonder een fysiek restaurant.4 Aangezien de meeste dark kitchens beperkte ruimte hebben, er wordt gewerkt met oproepkrachten en met derde partijen voor de bezorging, is het belangrijk om de hygiëne in elke stap van het proces centraal te stellen om een efficiënte workflow en veilige voedselverwerking te garanderen.
Klik hier (NL) of hier (BE) voor meer informatie over hoe de hygiënenorm te waarborgen bij afhaal en bezorging. De pagina bevat een gids met meer gedetailleerde tips over hoe je veilige afhaal en bezorging kunt verzekeren, een praktische poster over handhygiëne, een uithangbord voor afhaalpunten, een gids over hoe je QR-codes kunt gebruiken en ander nuttig materiaal voor het restaurantpersoneel.
 
1 Bron: McKinsey & Company, 2020, Reimagining European restaurants for the next normal
2 Bron: Essity Essentials Initiative Onderzoek 2020-2021
3 Bron: Technomic Foodservice Impact Monitor 8th Edition—Week Ending May 8, 2020
4 Bron: Euromonitor, 2020

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stefan Bruckmann, Brand Activation Manager DACH & BNLX
+49 (0)621 778 4734
stefan.bruckmann@essity.com