Wereld Handhygiënedag 5 mei

Deze dag herinnert ons eraan dat handhygiëne vandaag en op elke andere dag belangrijk is.

En het is met name belangrijk in de gezondheidszorg, waar handhygiëne kan voorkomen dat patiënten infecties oplopen en sepsis ontwikkelen.
 
Dit jaar is het wereldwijde thema voor Wereld Handhygiënedag ‘Het ligt in jouw handen – voorkom sepsis in de gezondheidszorg’, bepaald door de Private Organisation for Patient Safety en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
 
Als onderdeel van Wereld Handhygiënedag hebben we een oproep tot actie ontwikkeld die eenvoudig te onthouden is in de vorm van 3 stappen, met het doel om zorgverleners (HCP’s) te helpen om infecties en sepsis bij patiënten te verminderen.
 
Denk aan hygiëne. Handel ter voorkoming. Zorg voor patiënten. Of in het kort: Denk. Handel. Zorg.
 
 Nurse_holding_patient_hands_Tork.jpg

Voorkomen van sepsis

Sepsis, vaak onterecht aangeduid als bloedvergiftiging, wordt gedefinieerd als een levensbedreigende stoornis van organen vanwege een ontregelende reactie op infectie.1  Met andere woorden: sepsis is een complicatie van een reeds bestaande infectie.
 
Ieder jaar leidt sepsis gemiddeld tot zes miljoen doden over de hele wereld – het is de primaire oorzaak van dood door infectie en het komt vaker voor dan hartaanvallen. Sepsis draagt zelfs bij aan een derde van alle sterfgevallen in ziekenhuizen.2,3,4
     
Preventie is daarom essentieel om sepsis te vermijden en de verwoestende gevolgen te beperken. Je kunt de volgende vier pijlers gebruiken ter voorkoming van sepsis bij patiënten:
 
Preventieve zorg
Omdat sepsis een lichamelijke reactie is op een infectie, is de eerste stap ervoor zorgen dat een patiënt deze infectie in de eerste plaats niet oploopt. Je kunt dit bereiken door zorgvuldige preventieve zorg, bijvoorbeeld passende behandeling van huidaandoeningen, voetverzorging, drukverlichtende matrassen en vaccins.
 
Infecties behandelen
Als een patiënt toch een infectie oploopt, moet dit goed in de gaten worden gehouden en worden behandeld. Zorg ervoor dat je bekend bent met de lokale richtlijnen voor antimicrobiële beheersing om ervoor te zorgen dat de toestand van je patiënt niet kritiek wordt.
 
Handhygiëne
Handhygiëne is een essentieel onderdeel bij het voorkomen van microbiële kruisoverdracht van HCP’s naar patiënten. Door de WHO’s 5 momenten van handhygiëne op te volgen, kun je het verschil maken en hygiëne toepassen op de juiste momenten.
 
Wondverzorging
De juiste wondverzorging speelt ook een beslissende rol bij het voorkomen van sepsis, omdat een beschadiging van de huid bacteriën kan binnenlaten en infectie kan veroorzaken. Je moet altijd in de gaten houden of wonden tekenen van infectie vertonen en ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden schoongemaakt bij het verwisselen van verband. 
 
Moisturising_hands_healthcare_Tork.jpg

Denk. Handel. Zorg.

‘Denk. Handel. Zorg.’ is een reeks snelle, dagelijkse hygiënestappen om sepsis in de gezondheidszorg te helpen voorkomen. Het doel is om aan te zetten tot consequente en zorgvuldige hygiënemaatregelen die infecties en sepsis helpen voorkomen bij de patiënten voor wie je zorgt.
 
Denk: Voordat je verdergaat met je gebruikelijke routine, moet je even stilstaan bij de preventieve hygiënerichtlijnen zoals WHO’s 5 momenten van handhygiëne en postoperatieve wondverzorging of het antimicrobiële beleid van jouw vestiging.
 
Handel: Neem de nodige maatregelen voor naleving van hygiënevoorschriften om het risico op infectie en sepsis te voorkomen, zoals je handen desinfecteren voor en na het zorgen voor een patiënt, de wond van een patiënt goed in de gaten houden in verband met infectie of de inentingsgeschiedenis van de patiënt controleren.
 
Zorg: Ga na de passende interventies verder met het verzorgen van je patiënten in een veilige omgeving.
Vertel het verder met onze infographics
Verwijzingen:

1 op de 10

patiënten wereldwijd loopt ten minste één gezondheidszorg-gerelateerde infectie op  (Healthcare-Associated Infection, HAI)*

5 tot 13%

De jaarlijkse groei van sepsis in ontwikkelde landen in de afgelopen tien jaar**