Voorkomen van sepsis

Voorkomen van sepsis

Onze feiten en tips zijn ontworpen om je te helpen het bewustzijn te vergroten over het belang van handhygiëne en wondverzorging bij de preventie van sepsis.

Red levens door het bewustzijn omtrent sepsis te vergroten

Sepsis wordt soms ten onrechte bloedvergiftiging genoemd en is de levensbedreigende reactie van het eigen lichaam van een patiënt op een reeds bestaande infectie. Elk jaar leidt sepsis wereldwijd tot gemiddeld zes miljoen sterfgevallen. Het is de primaire doodsoorzaak bij infectie en komt vaker voor dan een hartaanval. Sterker nog, sepsis is een bijdragende factor gebleken in een derde van alle sterfgevallen in het ziekenhuis. Er zijn echter manieren om sepsis te voorkomen – en het bewustzijn vergroten over de aandoening is de eerste cruciale stap om levens te redden.
 

Denk aan hygiëne. Handel ter voorkoming. Zorg voor patiënten

Om zorgverleners te helpen bij het verminderen van infecties en sepsis bij patiënten heeft Tork een gemakkelijk te onthouden oproep tot actie ontwikkeld in de vorm van 3 stappen; Denk. Handel. Zorg.
 
Denk: Voordat je verdergaat met je gebruikelijke routine, moet je even stilstaan bij de preventieve hygiënerichtlijnen zoals WHO’s 5 momenten van handhygiëne en postoperatieve wondverzorging of het antimicrobiële beleid van jouw instelling.
Handel: Neem de nodige maatregelen voor naleving van hygiënevoorschriften om het risico op infectie en sepsis te voorkomen, zoals je handen desinfecteren voor en na het zorgen voor een patiënt, de wond van een patiënt goed in de gaten houden in verband met infectie of de inentingsgeschiedenis van de patiënt controleren.
Zorg: Ga na de passende interventies verder met het verzorgen van je patiënten in een veilige omgeving.