Dispenserplaatsing

Dispenserplaatsing

Zo optimaliseer je de dispenserplaatsing voor verbeterde hygiëne.

Goede handhygiëne wordt gezien als de meest belangrijke methode om kruisbesmetting te voorkomen en zorginfecties te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat dispensers voor handhygiëne een grote invloed hebben op de*. De sleutel tot succes is om ervoor te zorgen dat deze correct zijn geplaatst. Onderzoeken laten zelfs zien dat een optimale plaatsing van dispensers het gebruik met meer dan 50% kan verhogen.** 

Om je te helpen de handhygiëne in jouw zorginstelling te verbeteren, hebben we op bewijs gebaseerde handleidingen opgesteld voor een optimale dispenserplaatsing. De visualisaties zijn opgebouwd rond vier veelvoorkomende soorten gebieden die vaak worden aangetroffen in zorginstellingen. Ze raden dispenserplaatsingen aan die de naleving van handhygiëne ondersteunen met de belangrijke 5 momenten van de WHO in gedachten. De informatie in de plaatsingshandleiding is zowel gebaseerd op door Essity gesponsord onderzoek als op onafhankelijke bevindingen uit academisch onderzoek.

*Boog, Matthijs C., Vicki Erasmus, Jitske M De Graaf, Elise (A) He Van Beeck, Marijke Melles, en Ed F Van Beeck. Assessing the Optimal Location for Alcohol-based Hand Rub Dispensers in a Patient Room in an Intensive Care Unit. BMC Infect Dis BMC Infectious Diseases 13.1 (2013): 510. **Thomas BW, Berg-Copas GM, Vasquez DG, Jackson BL, Wetta-Hall R. Conspicuous vs Customary Location of Hand Hygiene Agent Dispensers on Alcohol-Based Hand Hygiene Product Usage in an Intensive Care Unit. J Am Osteopath Assoc 2009;109(5):263-267.